5 tips voor je profielwerkstuk

Bijna is het einde in zicht van je tijd op de middelbare school. Het is nog best druk met schoolexamens, maar je hebt het gevoel dat het te overleven is. Maar dan, je profielwerkstuk is nog niet af. Het is een last die je elke dag meezeult. Er valt altijd wel iets aan te doen. En wanneer je denkt dat je inleiding wel prima is, moet je het toch nog veranderen. Speciaal voor deze laatstejaars: 5 tips om een goed profielwerkstuk in te leveren.

DSC04303 (2)

  • Begin op tijd

Misschien lees je dit te laat, maar beter te laat dan nooit! Als je al op tijd begint met je profielwerkstuk, scheelt het je behoorlijk wat zweetdruppels en stress. Zo kan je er af en toe een halfuurtje eraan werken, waardoor je helemaal in het onderwerp zit. Bonus: Wanneer iedereen hem strest, heb jij al het grootste gedeelte gedaan!

  • Doe iets wat je echt leuk vindt

Voor de hand liggend, maar toch gaat dit soms fout. Vrienden willen vaak samen aan hun –toekomstige- profielwerkstuk gaan werken, maar hebben hele andere interesses. Als je uiteindelijk geen idee vindt wat jullie allebei aanspreekt, is het misschien beter om met een ander iemand samen te werken. Dit scheelt op de lange termijn veel irritaties, omdat je straks wel in het onderwerp geïnteresseerd bent.

  • Maak een plan

Ook dit kan je stress besparen. Plan wanneer je eraan gaat werken en waaraan. Bedenk deelvragen en ook de manier waarop je ze gaat beantwoorden. Hierdoor hoef je straks niet na te denken over wat je moet doen, maar kan je meteen productief gaan werken. Dit kan uren tijd besparen!

  • Werk desnoods in je eentje, op een rustige plek

Tsja, je zal niet de enige zijn die slecht werkt op een rumoerige plek. Vrienden die naast je zitten te kletsen en te eten zijn niet bepaald een goede motivator voor jouw productiviteit. Juist een afleiding. Daarom kan het soms beter zijn om in je eentje te werken, ook al klinkt het niet als muziek in de oren. Later zal je hier wel profijt van hebben, omdat je in minder tijd meer gedaan krijgt, wat gelijk staat aan meer vrije tijd.

  • Overleg veel met begeleiders en experts die kennis hebben van het onderwerp

Wil je een goed verslag inleveren, dan is het ook belangrijk om je geschreven werk te laten zien aan docenten of aan je begeleider. Ze geven vaak feedback, waardoor jij je werkstuk kan verbeteren. Jij staart je namelijk blind aan je eigen werk, waardoor je waarschijnlijk simpele foutjes niet meer ziet. Buitenstaanders herkennen ze wel meteen en kunnen dit aankaarten, waardoor het niveau van je profielwerkstuk hoger is. En dat betekent: een hoger cijfer!

Deze vijf tips helpen je om je profielwerkstuk naar een next level te tillen. Ondanks dat deze tips veel kunnen helpen, is het allerbelangrijkste niet vermeld: er tijd in stoppen. Dus als je dit artikel leest, terwijl er nog grote stapels werk op je liggen te wachten, ga er meteen mee aan de slag. Stel het niet uit, want later heb je nog minder motivatie om het af te maken.

Veel succes met je profielwerkstuk!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s