Hoe ik nette notities maak

Een aantekeningenboek met alleen maar nette pagina’s, niks dat is doorgekrast, geen blaadjes die eruit zijn gescheurd. Dat zou iedereen toch willen? Ikzelf heb ook moeite met mijn schriften netjes houden, al is het bij sommige vakken wel netjes, maar nog lang niet bij allemaal. Wil je weten hoe ik overzichtelijke samenvattingen maak en sommige schriften heb zonder tekeningen aan de kantlijn? Lees dan verder!

DSC04380 (2)

Een samenvatting voor natuurkunde uit klas 3

  • Een leuk schrift helpt!

Het is gewoon zo. Als je schrift er leuk uit ziet vanaf de buitenkant, ben je eerder geneigd je schrift netjes te houden aan de binnenkant. Ook is het zo dat de pagina’s in je aantekeningenboek mooi moeten zijn. Je weet wel, van dat zachte, dikke, mooie lijntjespapier? (Of ben ik de enige die dat verschil merkt?) Zo is mijn Nederlands schrift nog mooi gebleven, zowel van de buitenkant als van de binnenkant. Geen een tekeningetje en erg overzichtelijk! Dit komt door een schrift dat ik ooit had gekocht bij de sostrene grene. Dit schrift heeft een A4 formaat met lijntjes. In klas 1 en 2 zagen mijn schriften bij Nederlands er echt niet zo goed uit, overal tekeningetjes en gekreukelde pagina’s. Het vak is niet veranderd, dus ja, een leuk schrift helpt zeker!

  • Een beetje tijd en inzet is ook niet verkeerd 🙂

Wil je een net schrift hebben, zal je daar natuurlijk ook wat voor moeten doen. Naast een leuk schrift is het ook wel handig om een beetje tijd ervoor vrij te maken, of dat nou tijdens een les is of thuis. Netjes opdracht 1 schrijven kost natuurlijk een beetje meer moeite, maar als je later dan moet gaan leren snap je waarom je er tijd in had gestoken. Ook concentreer je je beter op wat je opschrijft, dus je zal het sneller gaan onthouden, een win-win situatie!
Om meer tijd ervoor vrij te maken (die paar seconden) moet je natuurlijk wel een beetje inzet tonen, anders lukt het natuurlijk niet. En dan kijk ik ook naar mezelf, want sommige schriften zijn van mij echt een zooitje…

  • Leuke schrijfwaren

Haal die markeerstiften maar uit je etui, want een leuk schrift heeft natuurlijk kleuren nodig. Gebruik een pen die voor jou gevoel het fijnst schrijft. (Of je enige pen die je ooit had gevonden op de grond.) Alles wat het voor je gemakkelijker maakt om een net schrift bij te houden, moet je vooral gebruiken!

  • Breng structuur in je werk

Zelf schrijf ik het woord hoofdstuk erg groot in mijn schrift. Bij een aantekening teken ik een kader eromheen met een markeerstift. Het woord opdracht kleur ik ook, hier zet ik een streep onder. Na het maken van de opgaven kijk ik het soms ook na, dan verbeter ik het met een andere kleur. Door structuur aan te brengen hoef je niet lang na te denken hoe je het netjes wil houden, je bent het direct al aan het toepassen. Dit scheelt tijd!

  • Het vak leuk vinden

Hier komen we voor sommige bij een moeilijk punt aan, maar het is wel de waarheid. Wanneer je het vak zo saai vindt of echt vreselijk, is het logisch dat je geen nette notities maakt. Wees niet getreurd: als je je notities echt netjes wil maken, zal je hier heus wel genoeg inzet voor kunnen tonen. Vind je de lessen gewoon erg saai maar het vak niet persé? Dan kan je voor de toets een nette samenvatting schrijven, zo heb je alsnog een overzichtelijke samenvatting voor dat desbetreffende vak. Doe dit dan wel thuis en niet tijdens de lessen. Probleem opgelost!

Dit waren mijn belangrijkste tips om een schrift netjes te houden. Het is ook handig om netjes te schrijven, tekeningen niet in je schrift te maken, maar achterin of in een apart notitieboekje. Heb jij nog tips om mooie aantekeningen te maken? Laat het vooral weten!

Groetjes,

Mariëlle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s