7 tips om een proefwerkweek te overleven

Hallo iedereen,

Als je op de middelbare school zit zal je deze week vast wel herkennen. Veel van je tijd gaat op in leren, je hebt meerdere proefwerken op één dag en dit ook nog eens een week lang. Een proefwerkweek. Omdat ik weet dat dit niet de meest ideale week in een jaar is, geef ik je hierbij een paar tips. Gebaseerd op m’n eigen leven (grotendeels). Benieuwd naar de tips of heb je ze gewoon nu kei hard nodig? Lees dan verder!

proefwerkweek sv

  1. Zorg voor een planning

Als je begint, doe het dan meteen goed. Zelf maak ik elke proefwerkweek een Excel planning, terwijl ik normaal een planning schrijf op een deskplanner. Een planning is zeker aan te raden, aangezien je zo om drukke dagen heen kan plannen en je per dag weet wat je moet doen. Zo verspil je geen tijd meer op de dag zelf en kan je meteen aan de slag. Nog een tip: Maak je planning niet te vol, dat werkt alleen maar demotiverend! Tot slot schrijf je ook op wanneer je welk proefwerk hebt. Zo zie je wat de hoogste prioriteit heeft voor als je toch nog in tijdsnood komt.

  1. Begin op tijd

Deze tip heeft geen nut meer als je dit artikel net voor de proefwerkweek hebt opgezocht, of als je er al middenin zit. Toch zal deze tip wel handig zijn voor de volgende keer, want je kan beter op tijd beginnen. Zo ervaar je minder stress en als er iets tussendoor komt wat niet gunstig is, heb je nog wat ruimte om er omheen te werken.

  1. Slaap voldoende en eet goed!

Van al deze tips houd ik me hier het minst aan… Toch is deze tip ook belangrijk, want als je je fit voelt kan je je natuurlijk beter concentreren tijdens een toets. Studeer dus niet tot laat in de avond door, maar gun jezelf ook een goede nachtrust. (Nu klink ik echt als een docent, maar dat even terzijde.) Eet gezond, zo zit je ook beter in je vel. Een hele zak chips leegeten is nooit een goed idee, ook niet tijdens een pww ;-)).
Neem dus een lekkere, gezonde lunch mee naar school, voor tussen de proefwerken door. Zo heb je nog iets om naar uit te kijken!

  1. Maak ook oefeningen en kijk naar je huiswerk

Oefentoetsen zijn erg handig om je kennis te testen. Denk ook niet dat deze minder belangrijk zijn dan leren, want juist hierdoor weet je wat je wel onder de knie hebt en wat niet. Kijk ook meteen je huiswerk/oefening na, anders heb je er nog steeds vrij weinig aan.

  1. Plan leuke dingen voor na deze week

Na regen komt zonneschijn en daar kan jij zelf voor zorgen! Zorg voor een leuk weekend na je proefwerkweek, ga bijvoorbeeld afspreken met vrienden, ga lekker relaxen, doe wat jij leuk vindt. Geniet! Zo kan je je ergens op gaan verheugen en komt het einde van de proefwerkweek steeds dichterbij.

  1. Leer niet alleen maar… doe ook leuke dingen

Niet alleen na zo’n week, maar ook tijdens zo’n week is het belangrijk om leuke dingen te doen en wat afleiding te hebben. Blijf nog steeds sporten, beoefen je hobby’s. Van alleen maar leren word niemand gelukkiger, lijkt me.

  1. Tot slot: Ga leren!

Niet uitstellen, gewoon doen. Je hebt met een reden dit artikel aangeklikt, waarschijnlijk moet je binnenkort gaan leren. Doe dat dan ook! Het aller moeilijkste is om te beginnen met leren, daarna valt het wel mee. Stel je het toch iets teveel uit? Probeer dan vijf minuten aan een bepaald vak te besteden, na vijf minuten kan je zelf kiezen of je verder gaat of stopt. Als het goed is zit je in een flow en ga je gewoon door met leren!

Dit waren mijn tips voor de proefwerkweek. Ik wil wel benadrukken dat iedereen anders leert en een andere methode gebruikt, dit zijn mijn persoonlijke tips die ik zoveel mogelijk probeer te gebruiken. Laat in de reacties achter als je nog een goede tip hebt voor de proefwerkweek.
Leer ze!

Groetjes,

Mariëlle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s