Tips om een saaie les te overleven

Hallo iedereen,

Ik denk dat iedereen hier wel ooit te maken mee heeft gehad: saaie lessen. Veel kun je er niet aan doen, maar je kunt het wel ietsjes beter maken. In deze blogpost laat ik zien wat je kunt doen. Ik heb wel eens eerder een blogpost hierover geschreven op mijn oude blog, maar dit onderwerp is zo actueel dat het hier natuurlijk niet kan ontbreken… Let’s go!

saaie lessen

  • Ga tekenen, oftewel: maak fantastische kunstwerken

Iedereen zal hier wel aan hebben gedacht, wie heeft dit nou nog nooit gedaan? In de kantlijn gaan tekenen en boven de tekst random doodles. Je kan dit ook naar een next level brengen, echte kunstwerken maken. Wanneer er te vaak saaie lessen zijn bij hetzelfde vak, kan dit een uitkomst bieden. Achteraf heb je echt iets moois gemaakt waar je trots op kunt zijn, misschien is zelfs je docent trots?

  • Maak het huiswerk alvast (of van een ander vak)

Dit klinkt misschien wat saai, maar handig is het in ieder geval wel. Hierdoor heb je na school wat meer vrije tijd en werk je toch aan het vak. Er gaat geen informatie verloren, je werkt er alleen wat sneller doorheen zonder een saaie les. Iedereen heeft een andere manier van leren, jouw manier is door te oefenen. Het liefst tijdens een les. Als er geen huiswerk komt van het vak waar je nu een les van hebt, maak huiswerk van een ander vak. Hallo meer vrije tijd!

  • Probeer te doen alsof je het interessant vindt (en je zult het leuker vinden!)

Tip van mij, want soms werkt dit wel. En nee, je zult het niet zo leuk gaan vinden dat je het meteen wil gaan studeren. Maar het maakt het er wel beter op. Doe alsof het je echt interesseert, luister naar je docent met een neppe echte interesse. (Snap je wat ik bedoel?) Soms zal je het ietsje pietsje leuker gaan vinden en alle beetjes zijn mooi meegenomen. *denkbeeldig schouderklopje verdient*

  • Ga kletsen (niet aan te bevelen)

Niet de optie die bij veel docenten in de smaak valt. Integendeel zelfs. Ik vermeld het er toch even bij, aangezien het wel een van de leukste optie is. En soms moet je nou eenmaal wat bij gaan praten, gezellige tijden horen ook bij de middelbare school!

  • Maak een planning (voor de week, de dag, de maand?)

Een slimme zet om dit te doen als je wel productief wil zijn maar je hoofd niet staat naar school. Maak een planning voor school, je hobby’s, misschien je to do lijstje voor die dag. Maak het mooi, accentueer de dagen met je markeerstiften. Ziet er leuk uit en je was productief bezig!

  • Ga een brainstormsessie houden en inspireer jezelf, of ben creatief. Kom tot geniale inzichten over een bepaald onderwerp

Als je een geniaal plan hebt, of iets wil bereiken in je leven, houd een brainstormsessie voor jezelf. Misschien wil je buurman of buurvrouw ook wel meedoen, samen lopen brainstormen kan ook gezellig zijn. Wat wil je later studeren? Wat wil je later worden? Denk er op los!

  • Laat zien hoe jouw perfecte dag eruit zou komen te zien

Als een dag helemaal vrij zou zijn en je zou geen verplichtingen hebben, hoe zou die dag eruit komen te zien? Denk erover na, misschien weer met je vriendin. Nadat je je ideale dag hebt gepland met tijden erbij, kan je er inspiratie uithalen voor het dagelijks leven. Doen!

  • Op je mobiel zitten (niet erg origineel)

Ikzelf doe dit niet, want ik vind dit niet erg gezellig/sociaal en ik heb het gevoel dat ik tijd verspil. Maar misschien is dit de tip voor jou, al denk ik dat je dan deze ook al wel kende. Het kan gewoon niet op dit lijstje ontbreken!

  • Sudoku’s maken (of andere puzzels)

Als laatste tip, maar zeker niet minder belangrijk: puzzels maken. Neem een puzzelboekje mee naar school en laat je hersens kraken! Zeker weten dat je klasgenoten dit ook interessant vinden en lekker met je gaan mee puzzelen. Kies je voor een kruiswoordpuzzel of een veel te moeilijke sudoku?

Nu je deze 9 activiteiten kent weet je wat je te doen staat. Toch raad ik je aan om op te letten en actief mee te doen in de les, als je later een proefwerk hebt weet je veel meer over het onderwerp en hoef je veel minder thuis nog te doen dan als je nu gaat zitten relaxen. (Een van de betere tips die ik je kan geven.)  Maar soms zijn er toch van die nutteloze lessen, dan kan je deze tips goed gebruiken. Ook misschien handig voor tijdens een onverwachts tussenuur?

Groetjes,

Mariëlle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s