6 soorten lessen die elke scholier herkent

Hallo iedereen,

Iedereen die op de middelbare school zit, heeft vaak per lesuur een andere docent en een ander vak. Deze lessen verschillen daarom in allerlei opzichten van elkaar en ik heb hierover een overzicht gemaakt. Herken jij deze type lessen ook?

DSC04199 (2)

  • De saaie les

Je komt als het ware net uit bed en je krijgt weer wat slaapverwekkends te horen. Docenten die –goedbedoelend- de stof gaan herhalen, waarvan je denkt dat je het allang snapt. Of ze introduceren een nieuw onderwerp dat niet zo interessant is. Om de minuut kijk je op de klok of het uur al bijna eindigt. Volgend lesuur beter, hoop je.

  • De ‘’nieuwe stof’’ les

Tegengesteld aan de vorige les, moet je bij deze juist opletten. Er komen nieuwe woorden en onderwerpen aan bod waarvan je nog nooit hebt gehoord. Je zit goed op te letten, maar je hebt het gevoel alsof je alsnog de helft van de informatie maar binnenkrijgt. Gelukkig kan je alles nog rustig nalezen in je boek en het lesuur gaat sneller voorbij dan normaal.

  • De relax les

De docent is van plan om een film te laten zien, of om een leuke activiteit te doen. Dit had je echt nodig! Dit zijn je favoriete lessen en deze films maken je lesdag ook minder eentonig en saai. De docent zet de film op en relaxen maar, bij een Engelse film leer je zelfs nog wat Engels. Wat wil je nog meer?

  • De ‘’ik had dit niet verwacht’’ les

Je komt nietsvermoedend het lokaal binnen, met de intentie dat je straks wat standaard dingen gaat doen die je altijd bij dat vak moet doen. Maar nee, je moet ineens de tafels uit elkaar halen. De paniek slaat toe, want wat wordt er getoetst? Met wat geluk is het een oefentoets of een makkelijke schriftelijke overhoring. Althans, dat wil je.

  • De les aan het einde van de schooldag

Vooral wanneer je erg veel lessen hebt op een dag, is het laatste uur best zwaar. Je maag knort en je hebt behoefte gekregen aan wat eten. Opletten lukt bijna niet meer, de andere lessen hebben als het ware je concentratie verbruikt. Het enige waar je dus nog aan kan denken is slapen en eten. Maar wanneer je thuiskomt moet je nog huiswerk maken, en wanneer het ’s avonds is ben je weer springlevend. Die biologische klok van ons ook altijd…

  • De ultra productieve les

Soms zit je gewoon in de flow, dan lukt alles als het moet. Zelden heb je zulke dagen, maar wanneer ze er zijn, maak jij je huiswerk en leer je als een speer. Tijdens de les maak jij je huiswerk goed en snel af, de lesstof blijft in je hoofd hangen. Al je klasgenoten zijn nog lekker aan het kletsen – begrijpelijk- , maar jij wil en moet je huiswerk af hebben. Super geconcentreerd maak je dan je huiswerk. Ook blijf je nog even op school om het laatste huiswerk af te maken en als je thuiskomt hoef je bijna niks meer te doen. Even nog wat leren voor het proefwerk van de volgende dag en jij bent al klaar, zonder iets te hebben afgeraffeld.

Dit waren de zes lessen die elke scholier wel zou moeten kennen. Ik heb ze allemaal wel een keertje gehad, sommige vaker dan andere. Hopelijk heb ik volgende week vele ultra productieve lessen, al ga ik daar niet van uit.

Welke les heb jij regelmatig?

Groetjes,

Mariëlle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s