Tips voor handletteren met een brushpen

Hallo iedereen,

Omdat ik het leuk vind om af en toe creatief bezig te zijn, ga ik soms handletteren. Niet alleen geeft dit een mooi resultaat, het is ook nog eens rustgevend om te doen. Wat muziek erbij en lekker gaan handletteren. Omdat ik het zelf een leuke hobby vind en vast en zeker weet dat sommige van jullie dat ook (zullen gaan) vinden, ga ik wat blogposts schrijven over dit onderwerp. Enjoy it!

Scan_20180116 (15)

Voor als je nog niet wist wat handletteren was, handletteren betekent niets minder dan mooie, sierlijke letters schrijven. Vandaag ga ik het hebben over sierletters schrijven met een brushpen(effect). Hierboven zag je er al voorbeeld van. Een paar tips:

  • Dikkere strepen maken wanneer je naar beneden gaat

Een brushpen is een stift met een soepele punt. Hierdoor kan je meer druk geven op de punt, waardoor lijnen dikker worden. Als je dit goed doet ontstaan er mooie letters, mits je het vaker oefent. Een tip om de letters op de bovenstaande letters te laten lijken, is dat je wanneer je naar beneden gaat met de stift, je meer druk levert op de punt. In het begin zal het eventjes wennen zijn, maar wanneer je het eenmaal door hebt is het niet meer zo lastig.

Scan_20180116 (6)

  • Netjes kunnen schrijven

Wanneer je netjes kan schrijven, gaat het veel makkelijker om ook mooie sierletters te schrijven. Als je nog niet zo’n mooi handschrift hebt, kan je daar eerst op oefenen. Probeer mooie blokletters te schrijven of aan elkaar. Online staan veel tips om dit te oefenen. Een mooi handschrift is al het halve werk, je sierletters zullen dan vanzelf wel komen!

  • Een brushpen gebruiken of een fineliner?

Zelf gebruik ik ze allebei. Een brushpen gebruik ik als ik grotere letters moet gaan schrijven, een fineliner wanneer de letters kleiner moeten zijn. Ik heb zelf brushpennen van ecoline, ze werken goed. Een setje van vijf verschillende kleuren ligt bij mij thuis en ik gebruik alle kleuren, behalve de gele. De gele kleur is namelijk moeilijk te lezen wanneer je er mee schrijft helaas. Deze kan je wel gebruiken voor een watercolour effect, maar daar gaat deze blogpost niet om. Om kleinere letters te schrijven, gebruik ik een brushpen van Pigma (FB sakura). Ik hoop dat ik dit goed schrijf! Soms gebruik ik ook een fineliner, dan ga ik op onderstaande manier te werk. Dit werkt vooral goed wanneer letters heel precies geschreven moeten worden. Bij een brushpen is het veel makkelijker bij grotere letters, en veel sneller dan kleinere letters. Elke manier heeft wel zijn voor- en nadelen.

Scan_20180116 (9)

Als je je trouwens afvraagt waarom ik in de volgende foto’s de hele tijd het woord yoghurt schrijf, is het omdat het veel verschillende letters bevat. Hierdoor kan je goed oefenen met brushpens! Het woord zelf kwam zomaar in me op, ik denk dat ik toen trek had :-).

Scan_20180116 (11)

Bovenstaande effect is met een grote brushpen.

Scan_20180116 (12)

Dit effect is met de kleine brushpen. De volgende foto bij het onderstaande kopje bevat een tekst geschreven met fineliner, in het zwart gekleurd.

  • Aan elkaar schrijven of losse letters?

Zelf schrijf ik vaak aan elkaar met de brushpentechniek. Ik vind dit makkelijker en het ziet er vaak wat netter uit. Losse letters vind ik wat minder mooi, maar soms schrijf ik woorden wel op deze manier op. Er is nog een ander soort type van schrijven, op een beetje een chaotische manier. Als je dit goed doet ziet het er super mooi uit, maar zo niet, dan ziet het er wel slordig uit. Deze techniek vind ik wat moeilijker, ik ben er zelf nog mee aan het experimenteren. Ik zou zeggen: probeer het gewoon uit!

Scan_20180116 (13)

En als laatste tip…

  • Veel oefenen

Wil je mooie letters op deze manier willen schrijven, zal je gewoon veel moeten oefenen. Het klinkt natuurlijk super logisch, maar dit is ook de realiteit. Je zult niet in één keer perfecte letters gaan schrijven. (Behalve als je een groot talent hebt voor dit soort dingen.) Je kan er nu al mee beginnen! Heb je geen fineliners op brushpennen in huis? Een pen voldoet ook al voor het oefenen.

Scan_20180116 (10)

Dit waren mijn tips, ik kan je hier verder niet meer mee helpen, je moet het gewoon zelf gaan proberen en zoveel mogelijk oefenen. Uiteindelijk doe je het allemaal zelf door het gewoon te doen. Ik hoop dat je hier wat aan hebt gehad!

Groetjes,

Mariëlle

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s